1 Eylül 2013 Pazar

Arazi Araçları ve Off-Road



Arazi Araçları ve Off-Road


OffRoad kelimesi, İngilizce bir kelime olup sözlük anlamı yol dışı demektir. Kullanım amacı ise yol olmayan ortamlarda, taşıtlar ile gidebilme üzerinedir. Off Road’un en belirleyici özelliklerinden biri otomobil sporları içinde dünyanın en eskisi olma unvanına sahip olmasıdır. Bunun temel nedeni ilk tekerlekli taşıt icat edildiği zamanlarda o tekerlekli taşıtın gidebileceği yol henüz icat edilmemiş olmasıdır. Dolayısı ile gidilecek bir yol bulunmadığı için taşıtlar spontane olarak Off Road yapmaktaydılar.

OffRoad araçlarla ilgili bir diğer önemli nokta hemen her marka 4x4 çekiş sistemine sahip aracın “jip” ismi anılmasıdır. Burada önemli olan nokta jip kelimesinin bir taşıt türü değil, ABD üretimi özel bir araç markası olduğudur ve orijinali JEEP şeklinde yazılır ve kelimenin kaynağı General Purpose (Genel Amaç) kelimelerinin baş harfleri olan GP’nin İngilizce telaffuzundan ileri gelir. JEEP markası, yüksek popülaritesinden dolayı günümüzde sadece bir marka değil bir taşıt türünü ifade edebilecek konuma gelmiş ender markalardan biridir. Bu yazıda, arazi araçlarının tanımını yapılırken jip kelimesi kullanılmamaya özen gösterilmiştir. Ayrıca resmi olarak, Türkçe’mize henüz girmemiş bazı özel terimler de orijinal İngilizce halleri ile kullanılmıştır.

Günümüzde, marka olarak JEEP olmasa da halk arasında jip tabir edilen ve arazide ilerleme yeteneğine sahip 4x4 araçlar (Kia Sorento, Mercedes ML 320, BMW X5, vs...) yalnızca arazi ortamlarında değil yollarda da boy göstermeye başlamıştır. Arazi araçlarını diğer araçlardan ayıran temel özellik normal bir binek araca, fazladan eklenmiş iki ya da bazılarında da bir adet ekstra diferansiyeldir. Bazı yeni jenerasyon 4x4 tahrikli araçlarda orta diferansiyel bulunmayabilir (Subaru Forester, Mitsubishi Outlander, vs...). Temelde daha fazla tutunma ve ilerleyebilme ihtiyacı üzerine üretilen bu araçlar ihtiyaç duydukları yüksek tutunma gereksinimi itibari ile temelde tüm tekerleklerden çekiş yeteneğine sahiptir.

0 yorum:

Yorum Gönder